Klaukkala

OMAKOTITALOKOHDE

Vastasimme Klaukkalaan, Lempiäisen perheelle rakennetun hirsiomakotitalon sähkö- ja LVI- suunnittelusta ja -urakoinnista. Kemikaaliherkistyneelle Lempiäisen perheelle valmistuneen hirsitalon rakennusprojektissa kiinnitettiin erityistä huomiota talon rakennusmateriaaleihin ja puhtaaseen sisäilmaan. Apekon osalta sähkö- ja LVI-puoleen liittyvät työt suoritettiin ajanjaksolla touko-marraskuu 2017.

Liikkeelle lähdettiin suunnittelupalaverista, jossa kartoitettiin asiakkaan toiveet ja määriteltiin kiinteistön tarpeisiin soveltuvat ratkaisut ja tuotteet. Kartoituspalaverin jälkeen muodostettiin ensimmäiset versiot taloteknisistä suunnitelmista, ja kommenttikierroksen jälkeen vielä lopulliset sähkö- ja LVI-suunnitelmat. Projekti eteni aikataulussa sähköjohdotusvaiheeseen ja LVI-puolelta asennettiin talon sisäpuoliset vesi- ja viemäritekniikka, ilmanvaihtokanavisto sekä ilmanvaihtokone, tulo- ja poistoilmaventtiilit. Kalustusvaiheessa asennettiin suunnitelman mukaiset valaistusratkaisut ja vesikalusteet, kuten wc-istuimet ja hanat. Kohteeseen asennettiin myös ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmä, jonka kytkennästä vastasimme.

Luottamus ja kohteen erityispiirteiden huomioiminen

Ammattilaisen tunnistaa mielestämme siitä, että hän on perehtynyt asiakkaan kohteeseen huolella. Tarkennuksia vaativiin seikkoihin pureudutaan heti projektin alkuvaiheessa, jotta urakka saadaan kokonaisuudessaan vietyä juohevasti läpi.

”Jo ensikohtaaminen apekolaisten kanssa vakuutti. Heti tuli tunne, että sähkärit tiesivät mitä ovat tulossa tekemään: he olivat perehtyneet nimenomaan tähän meidän kohteeseemme ja tiesivät jo valmiiksi tämän meidän kohteemme ”kipupisteet”. Myös ratkaisuja niihin oli jo etukäteen mietitty,” Kai Lempiäinen kertoo.

Rakennusprojektin aikana molemmat osapuolet olivat myös hyvin ajan tasalla ja tekeminen oli siinä mielessä myös läpinäkyvää.

”Pyysimme esimerkiksi putkiasentajaa ottamaan kuvia siitä, mitä hommia työmaalla on tehty silloin, kun emme itse olleet paikalla. Kuvien otto ja työvaiheiden etenemiseen liittyvä viestittely sujui todella luontevasti,” kuvailee Päivi Lempiäinen.

Rakentamista luontevassa yhteistyössä

”Tulimme Apekon työntekijöiden kanssa todella hyvin juttuun, mikä oli rakennusprojektin ja sen sujumisen kannalta mahtava homma. Milloinkaan ei tarvinnut miettiä, tohtiiko heiltä jotakin kysyä – vaikka kyllähän me toisinaan nauroimme yhdessä sille, miten ”järkeviä” kysymyksiä Rouva Rakentaja toisinaan oikein osasikin esittää,” Päivi nauraa.

Töitä tehtiin yhdessä alusta lähtien luontevasti ja hyvässä yhteisymmärryksessä. Rakennuttajat Päivi ja Kai Lempiäinen viettivät itsekin paljon aikaa työmaalla ja pariskunnan ollessa paikalla saattoi apekolaisille käydä käsky ajella kahvittelemaan suoraa työmaalle – suotta ei siis tarvinnut kahvikastamisten vuoksi poiketa huoltoasemalle.

Joustavuus ja aikataulut

Lempiäisten omakotitalokohde ei ollut tavanomainen rakennuskohde siinä mielessä, että siinä kiinnitettiin erityistä huomiota esimerkiksi käytettäviin rakennusmateriaaleihin ja niiden vähäpäästöisyyteen. Projektista saatiin kuitenkin hyvää palautetta, sillä erityisvaatimuksiin onnistuttiin vastaamaan hyvin ammattitaitoisesti. Myös aikataulu oli rakennusprojektissa suhteellisen tiukka, mutta aikatauluissa pysyttiin siitä huolimatta hyvin.

”Mikäli haasteita ilmeni, niihin vastattiin vielä saman päivän aikana. Myös eräät asennusaikataulut menivät meidän puoleltamme uusiksi, kun alkuperäisen suunnitelman mukaiset wc-istuinmallit vaihdettiinkin toisenlaisiin, ja sen vuoksi niiden asennukselle alun perin varattu aika ei ollutkaan riittävä. Uusi asennustuokio saatiin sovittua heti seuraavaksi aamuksi,” Kai kiittää.

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

*Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia täyttää  Apeko Oy

  Koivupurontie 9
  40320 Jyväskylä
  puh. 020 7705 340
  Y-tunnus (sähkö) 2256550-4
  info(at)apeko.fi

  Apeko LVI Oy

  Koivupurontie 9
  40320 Jyväskylä
  puh. 040 6818 139
  Y-tunnus (LVI) 2411232-2
  jussi.rinneheimo(at)apeko.fi